Matblogg - pizzabotten
har lyckats med matlagningen flera gånger de senaste veckorna. tänkte delge bland annat
- hur den bästa pizzandegen blir gjord
- hur jag gör kakor som innehåller massa bra
- sen var det nog nåt mer..
börjar med pizzan så får ni det andra en annan dag:
har lagat pizza flera gånger men aldrig varit riktigt nöjd. det har varit för mycket deg/botten, för mjuk deg osv osv. ofta är jag lite lat när jag väl ska baka, så jag bara googlar upp ett recept och kör och blir missnöjd varje gång. men inte nu längre.
jag har hittat det ultimata receptet och det är kopierat rakt av från en blogg som i övrigt hyllade döda djur och som straff så länkar jag inte dit. botten blir tunn och krispig men ändå mjuk. aa, gott. missade att ta en bild, tråkigt jag vet men tänk bara att det är ett bra recept på att lyckas med pizzabotten.
2.5 dl 37-gradigt vatten
5.0 dl vetemjöl
1/2-dels paket jäst (25g)
1 tsk salt
1 tsk honung
2.5 msk olja
När det är dags för att göra klart pizzan efter jäsning så tar du ut degen och skär den i två bitar. Den ena biter lägger du tillbaka i skålen med handduken på. Den får du baka när den första pizzan är klar. Den andra biten ska kavla ut ganska så tunt, ca 3-4 mm tjockt. Tänk på att använda mjöl så att degen inte klibbar fast i diskbänken.
Pizzan ska bakas på bakpapper och galler i 10 minuter med en temperatur på 250 grader.
Ja, jag tror ju det är det där med knådandet som är hemligheten. Å det där med tomatsås och fyllning tänker jag att ni får sköta själva. Jag brukar köra inte alltför mycket fyllning, men många olika grejer eftersom jag har svårt att välja. Ofta steker jag grönsakerna innan för å få bort vätska, samma syfte med att låta mozzarellan rinna av lite.
sådär, nu var matbloggen slut för denna gången.
- hur den bästa pizzandegen blir gjord
- hur jag gör kakor som innehåller massa bra
- sen var det nog nåt mer..
börjar med pizzan så får ni det andra en annan dag:
har lagat pizza flera gånger men aldrig varit riktigt nöjd. det har varit för mycket deg/botten, för mjuk deg osv osv. ofta är jag lite lat när jag väl ska baka, så jag bara googlar upp ett recept och kör och blir missnöjd varje gång. men inte nu längre.
jag har hittat det ultimata receptet och det är kopierat rakt av från en blogg som i övrigt hyllade döda djur och som straff så länkar jag inte dit. botten blir tunn och krispig men ändå mjuk. aa, gott. missade att ta en bild, tråkigt jag vet men tänk bara att det är ett bra recept på att lyckas med pizzabotten.
2.5 dl 37-gradigt vatten
5.0 dl vetemjöl
1/2-dels paket jäst (25g)
1 tsk salt
1 tsk honung
2.5 msk olja
Häll vattnet i en redig köksskål, smula ner jästen, tillsätt salt och honung. Använd en redig matsked för att lösa upp jästen. Det tar en stund. Efteråt tillsätter du olja och rör om.
Därefter häller du i mjölet och fortsätter att röra runt med skeden. Degen kommer bli riktigt klibbig. Efter att mjölet är upplöst sätter du en tajmer på 10 minuter och kavlar upp armarna. Nu ska du knåda. Men använd endast fingrarna då degen är riktigt klibbig. Använder du handflatan så kommer det fastna för mycket deg på dina händer. Efter 3 min knådande blir degen lagom härlig, men fortfarande ganska klibbig. Fortsätt att knåda i hög fart med fingrarna tills 10 minuter har gått. Klocka är viktigt eftersom du kommer inse att man tappar lätt tidsuppfattning gällande hur mycket tid det har gått när man sysslar med knådning.
När du knådat färdigt degen tar du en handduk eller plastfolie och täcker skålen. Skålen ska nu placeras bort från fönster, spisar och drag. Degen ska nu jäsa i rumstemperatur i 60 minuter. Vad du än gör, lyft aldrig på kökshanduken för att titta. Går alltid åt helvete då.
När det är dags för att göra klart pizzan efter jäsning så tar du ut degen och skär den i två bitar. Den ena biter lägger du tillbaka i skålen med handduken på. Den får du baka när den första pizzan är klar. Den andra biten ska kavla ut ganska så tunt, ca 3-4 mm tjockt. Tänk på att använda mjöl så att degen inte klibbar fast i diskbänken.
Pizzan ska bakas på bakpapper och galler i 10 minuter med en temperatur på 250 grader.
Ja, jag tror ju det är det där med knådandet som är hemligheten. Å det där med tomatsås och fyllning tänker jag att ni får sköta själva. Jag brukar köra inte alltför mycket fyllning, men många olika grejer eftersom jag har svårt att välja. Ofta steker jag grönsakerna innan för å få bort vätska, samma syfte med att låta mozzarellan rinna av lite.
sådär, nu var matbloggen slut för denna gången.
Kommentarer
Skicka en kommentar